Ούτε μια από τις 809 λέξεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας για να απαντήσει σήμερα από το βήμα της Βουλής στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με τους εξήντα τρεις (63) αιολικούς σταθμούς με 736 βιομηχανικού τύπου γιγάντιες ανεμογεννήτριες σε όλη την Κρήτη, δεν αφορούσαν στο θέμα.
Σημειώνεται ότι τα έργα είχαν λάβει το 2011 Βεβαιώσεις Παραγωγής Ειδικού Έργου, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μετά από την παρέλευση πενταετούς αδράνειας θα έπρεπε να έχουν ανακληθεί οι άδειες παραγωγής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κάθε άδεια. Ωστόσο, αντί για ανάκληση των αδειών, η κυβέρνηση της ΝΔ τις ανανέωσε και τις τροποποίησε ζημιώνοντας το δημόσιο.
Ο κ. Σκρέκας αντί να δώσει απαντήσεις για τη σκανδαλώδη τροπολογία της κυβέρνησης (πλέον νόμος 4821/2021), η οποία χάρισε σε 2 εταιρείες εκατοντάδες εκατομμύρια καθώς τις απάλλαξε από την υποχρέωση ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα κρατώντας όμως τον ‘προνομιακό’ χαρακτηρισμό του Ειδικού Έργου, ρωτούσε αυτός τον βουλευτή αν θέλει ή δε θέλει τις ανεμογεννήτριες. Ο κ. Αρσένης επανέλαβε τη θέση του απαντώντας «Να κάνετε ένα μαζικό «εξοικονομώ κατ’ οίκον» για κάθε πρώτη κατοικία. Με παράλληλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες και τις στέγες. Ξέρετε τι οικονομική ανάκαμψη θα φέρει με τα χιλιάδες μικρά επαγγέλματα, τους αυτοαπασχολούμενους που θα εμπλακούν; Πραγματική ανάκαμψη. Αλλά βέβαια τα έσοδα θα πάνε στους πολλούς, όχι στις πέντε κατασκευαστικές. Αυτό είναι το πρόβλημά σας. Γι’ αυτό δεν προχωράτε.»
Στη συνέχεια ο κ. Αρσένης –στη δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση με θέμα την Κρήτη- ρώτησε τον κ. Σκρέκα εάν θα ακυρώσει τις συμβάσεις εξορύξεων υδρογονανθράκων τώρα που μια μετά την άλλη οι πετρελαϊκές εταιρείες παραιτούνται. Συγκεκριμένα για το νησί, η Total και η ExxonMobil μαζί με τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν ότι δε θα προχωρήσουν στη διενέργεια σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης. Ο κ. Αρσένης ανέφερε ότι η Ιταλία, η Κροατία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν απαγορεύσει ή βρίσκονται στη διαδικασία απαγόρευσης νέων εξορύξεων υδρογονανθράκων.
Με έκπληξη ακούσαμε την απάντηση του υπουργού ο οποίος είπε ότι δε γνωρίζει τι περιλαμβάνει το αναθεωρημένο workplan που κατέθεσε η κοινοπραξία στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), παρόλο που η τελευταία εποπτεύεται από τον ίδιο. Δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει από το βήμα της Βουλής ότι τηρείται η νομιμότητα και οι προϋποθέσεις των αδειών που έχουν δοθεί παραλείποντας να αναφέρει ποιος ελέγχει τις ενέργειες της κοινοπραξίας, με ποιό τρόπο και πότε. Το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, το οποίο δεν έχει τεθεί καν σε δημόσια διαβούλευση και είναι άγνωστο πού και με ποιους όρους έχει υποβληθεί, καθώς και ποια ήταν η διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης και έγκρισής του, ο κ. Σκρέκας έχει αποφασίσει ότι ο έλεγχος θα γίνεται από την ίδια την κοινοπραξία και όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.